15 Δεκεμβρίου 2015

σαπούνι με λεμόνι & γιαούρτι, είναι δροσιστικό!


Savon au citron & yaourt - Lemon yogurt soap, το πατριωτικό σαπούνι (5)


Κι ενώ η απουσία του Van Gel γέμιζε χαρά και νόημα τη ζωή μου, δέχτηκα τηλεφώνημα: Δεν άντεξε άλλο την υγρασία του πύργου – arthritis is killing me- και αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα. Τώρα, λιάζονταν στο da capo φλυαρώντας με δύο φίλους του βουλευτές, αριστερούς και πίνοντας διπλό espresso σκέτο. Aύριο θα έρθει να με δει, να δει και πως προχωρά το project.
Ok then. Ένα ακόμη πατριωτικό σαπούνι τον περιμένει.


H ιδέα για το savon au citron & yaourt μου ήρθε όταν διάβαζα το βιβλίο της συμπαθούς Anne Watson η οποία φαίνεται να είναι και έμπειρη και να έχει πειραματιστεί αρκετά με τα πρόσθετα υλικά των σαπουνιών της. On the other hand, ελάχιστοι είναι οι σαπωνοποιοί που δεν έχουν πειραματιστεί με τα μισά -τουλάχιστον- υλικά της κουζίνας τους, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό του ενθουσιασμού. Για μένα, που έχω μια κλίση να ενσωματώνω το γάλα και τα παράγωγά του στο σαπούνι, αυτή η συνταγή φαντάζει τέλεια. Γιατί όμως;




24 ώρες μετά την παρασκευή
 Το  γιαούρτι είναι προϊόν που προκύπτει από τη βακτηριακή ζύµωση της λακτόζης του γάλακτος. Από τη ζύμωση αυτή παράγεται γαλακτικό οξύ, ένα α-υδροξυοξύ (AHA) το οποίο προκαλεί πήξη των πρωτεϊνών και ευθύνεται για την υφή και την όξινη γεύση του.

Μαζί λοιπόν με τα οξέα των ελαίων, θα προσθέσουμε στα συστατικά προς σαπωνοποίηση και ένα επιπλέον οξύ της “καλλυντικής” ομάδας των ΑΗΑ τα οποία αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα και αφήνουν απαλή την επιδερμίδα.
Αν ανατρέξουμε στο μικρό μάθημα χημείας στις βασικές οδηγίες, θα θυμηθούμε ότι οξύ + βάση= άλας + νερό και στην περίπτωση μας: γλυκερίδια λιπαρών οξέων+ NaOH = άλας (σαπούνι) + γλυκερίνη. Με την προσθήκη του γαλακτικού οξέως που περιέχει το γιαούρτι έχουμε μια επιπλέον αντίδραση: γαλακτικό οξύ + NaOH = άλας (γαλακτικό νάτριο, sodium lactate) + νερό.
To γαλακτικό νάτριο, δρα ως συντηρητικό/βακτηριοστατικό και γι'αυτό χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των τροφίμων. Επίσης δρα και ως ρυθμιστής της οξύτητας, στην περίπτωσή μας μειώνει την αλκαλικότητα του σαπουνιού και αυξάνει τη σκληρότητά του. Σημαντικότερες όμως είναι οι αυξημένες ενυδατικές του ιδιότητες. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ως ενεργό συστατικό από τη βιομηχανία καλλυντικών. Ενυδατώνει την επιδερμίδα και αυξάνει την ικανότητα της να συγκρατεί την υγρασία. Τέλεια!

Έφτιαξα λοιπόν το παρακάτω πατριωτικό (πάντα) σαπούνι ακολουθώντας τις κλασσικές οδηγίες.

20 ημέρες μετά την παρασκευή
Για το savon au citron & yaourt χρησιμοποίησα:
  • 80% ελαιόλαδον πατριωτικόν
  • 20% λάδι καρύδας εξωτικόν για τις καθαριστικές του ιδιότητες. 
Επίσης:
  • Η ποσότητα νερού που χρησιμοποίησα σε σχέση με τα έλαια είναι 17%. Σε αυτή την ποσότητα νερού διέλυσα το NaOH. 
  • Προτίμησα υπερλίπανση 3% λόγω των αυξημένων λιπαρών του γιαουρτιού. Links για να βρείτε την ποσότητα του NaOH που επιθυμείτε υπάρχουν εδώ
  • Η ποσότητα γιαουρτιού που χρησιμοποίησα σε σχέση με τα έλαια είναι και αυτή 17%. Χρησιμοποίησα γιαούρτι στραγγιστό με 10% λιπαρά. Φρόντισα να παγώσει καλά και το πρόσθεσα στα 'έλαια πριν να τα αναμίξω με το NaOH.
  • Στο tracing πρόσθεσα 1 κουταλιά σούπας καστορέλαιο που περιποιείται την επιδερμίδα και κάνει πλούσιο αφρό,   
  • Μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι καθώς και
  • Το ξύσμα από δύο λεμόνια.  


  • Για το άρωμα χρησιμοποίησα αιθέριο έλαιο λεμόνι, λάιμ και litsea cubeba σε αναλογία 3% επί των ελαίων σαπωνοποίησης. 
Την επομένη, ήρθε ο Van Gel για την αξιολόγηση. Είδε τα σαπούνια και του άρεσαν. Ρώτησε ποια είναι η πρώτη ύλη και αν σταμάτησα πλέον την ιστορία με τα γάλατα. Γάλατα; ποιός νοιάζεται πια; 
- Mπα, γιαούρτι έβαλα. Αγελαδινό. Μου μένει ακόμα το κατσικίσιο και το πρόβειο με την πέτσα.


2 σχόλια:

  1. Lemon pie το βαφτιζω τούτο δω το πληθωρικό, κι έχοντας δοκιμάσει ενα από τα γαλακτοσάπουνά σας ξέρω ποσο ενυδατικά είναι. Η Litsea Cubeba δε, είναι χορεύτρια μάμπο με ανανάδες στο καπέλο και κοκονατ μπικίνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :) :)

    πάντα ήσασταν εξαιρετική νονά!

    μα που είστε εσείς αγαπητή, δεν είστε στα πάτρια να σας τρατάρουμε καμπόσα γαλακτοκομικά σαπούνια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)