5 Αυγούστου 2015

Σαπούνι με μέλι και γάλα

Savon au lait & au miel – Milk & honey soap, το πατριωτικό σαπούνι (2) 





Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του πρηγούμενου post και ο Van Gel, (o αδυσώπητος Ολλανδός) επανεμφανίστηκε λέγοντάς μου:
Είναι η ώρα της πρώτης αξιολόγησης. Το σαπούνι πορτοκαλιού που έφτιαξες είναι μια αρχή αλλά δεν είναι αρκετό. Για να επανακτήσεις την εμπιστοσύνη που χάθηκε θα πρέπει να προχωρήσεις σε γενναίες αποφάσεις, είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει ακόμη να γίνουν και γι’αυτό χρειάζεται να δουλέψουμε πολύ σκληρά. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου και να γίνεις ανταγωνιστική.



Όντας καλά εκπαιδευμένη, μετά από ατελείωτες συσκέψεις, στους κώδικες και τα clichés της κεντροευρωπαϊκής συνομιλίας, δεν αντέδρασα καθόλου. Παρέμεινα απαθής, ακίνητη κι ανέκφραστη σαν κάτι Φλαμανδούς συναδέλφους που νομίζεις πως τα τίναξαν καταμεσής του meeting. Το βλέμμα μου προσηλωμένο πάνω του.

Η σκέψη μου όμως έκανε αυτό που κάνει και στα meetings: πετούσε. Συγκεκριμένα αναρωτιόμουν ποια μπορεί να είναι η μεγαλύτερη προσφορά αυτής της φυλής στην ανθρωπότητα. Τελικά κατέληξα: το τυρί γκούντα -αυτά τα μισόκιλα γκουντάκια- με σπόρους μουστάρδας.

Όταν κάποια στιγμή ο Van Gel σταμάτησε να μου λέει αυτά που δεν άκουγα, με το βλέμμα πάντα προσηλωμένο, παρέμεινα για δυο λεπτά σιωπηλή. Ήταν η στιγμή που ξεκαθάριζα ότι προτιμώ τα γκουντάκια με σπόρους μουστάρδας από αυτά με το σινάπι.

Well, αποκρίθηκα, we have a point here. Άρχισα λοιπόν να του αναλύω πως I do appreciate the effort given for this frst assessment, θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι είμαστε στην αρχή ενός σημαντικού project (αυτού με τα πατριωτικά σαπούνια) γι΄αυτό we need to deeply dive στο θέμα για να έχουμε ένα really good insight ώστε να ensure a positive outcome.

Συνέχισα να αερολογώ για κανα δεκάλεπτο, τόνισα ότι δουλεύω πολύ σκληρά πάνω στα variations του πατριωτικού σαπουνιού και finally του έβαλα στο χέρι τα printouts από το πλάνο που είχα φτιάξει στο MS project.

Κόκκινος από ευχαρίστηση ο Van Gel αναφώνησε, ναι! Αυτό είναι project plan! Με τρεμάμενο χέρι υπέγραψε αναφωνώντας: επιτέλους θα έχουμε ένα competitive soap range accessible by all με μικρές μόνο διαφοροποιήσεις!

Ακριβώς, σκέφτηκα κλείνοντας την πόρτα πίσω του, αφού πρέπει να αυξήσω την παραγωγικότητά μου, μισό υλικό θα αλλάζω τη φορά και θα σε πάω, Van Gel, καρότσι.

Βάσει της συμφωνίας που υπέγραψα έφτιαξα το παρακάτω σαπούνι ακολουθώντας τις κλασσικές πλέον οδηγίες.




Για το savon au lait et miel χρησιμοποίησα:
  • 75% ελαιόλαδο  του πατριωτισμού.
  • 20% λάδι καρύδας για τις καθαριστικές του ιδιότητες. 
  • 5% φοινικέλαιο που συμβάλλει στην σκληρότητα/σταθερότητα του σαπουνιού (σιγά-σιγά προσεγγίζω τους BRICS πίσω απ’την πλάτη του Van Gel).  
Να προσθέσω ότι:
  • Η ποσότητα νερού που χρησιμοποίησα σε σχέση με τα έλαια είναι 17%. Σε αυτή την ποσότητα νερού διέλυσα το NaOH. 
  • Προτίμησα υπερλίπανση 5%. Links για να βρείτε την ποσότητα του NaOH που επιθυμείτε υπάρχουν εδώ
  • Η ποσότητα γάλακτος που χρησιμοποίησα σε σχέση με τα έλαια είναι και αυτή 17%. Χρησιμοποίησα φρέσκο γάλα (Όλυμπος πλήρες). Φρόντισα να παγώσει καλά και το πρόσθεσα στο tracing. 
  • Στο tracing πρόσθεσα επίσης 1 κουταλιά σούπας καστορέλαιο που περιποιείται την επιδερμίδα και κάνει πλούσιο αφρό καθώς και 
  • Μια κουταλιά του γλυκού ελληνικό μέλι καστανιάς (από το Πήλιο) ίσως γι’αυτό σκούρυναν παραπάνω τα χρυσά μου. 

  • Για το άρωμα χρησιμοποίησα αιθέριο έλαιο λεμόνι, λεβάντα, λεβαντίνη και γεράνιο σε αναλογία 3% επί των ελαίων σαπωνοποίησης. 
Το σαπούνι αυτό το αφιερώνω στη γενική ιδέα της παραγωγικότητας.



Ξέχασα να αναφέρω ότι φεύγοντας ο Van Gel μου άφησε για δώρο ένα βιβλίο, ένα μυθιστόρημα που μιλάει για έναν άνθρωπο που έφτιαχνε αρώματα. Τι δουλειά έχω εγώ με αυτά μου λέτε;


Άλλες συνταγές με μέλι





2 σχόλια:

  1. επιτελους διαβαζω ξανα ποστ σας!
    welcome back!
    ελπιζω να ανεβαζετε συνταγες σας συχνα.
    Να ειστε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστώ ανώνυμε, που μάλλον δεν θα πρεπει να είστε και τόσο ανώνυμος :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)