29 Ιανουαρίου 2008

τάρτα αμυγδάλου με πορτοκάλι

Άσχετο, τάρτα πορτοκάλι θέτε;

Στη φωτό εκτίθεται μόνο απόσπασμα της ταρτός, η υπόλοιπη τσακίστηκε αλύπητα, παρά τις παρακλήσεις μου.."Καλύτερα έτσι" μου είπαν, "τώρα θα πιστέψουν πως τρώγεται!"







τα υλικά
~¾ της κούπας ηλιέλαιο ΒΙΟ
~½ κούπα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και τριμμένα πολύ λεπτά
~¼ της κούπας cointreau
~2 κ.σ. ζάχαρη
~1 κ.σ. ξύσμα ποροκαλιού και μανταρινιού
~αλεύρι για όλες της χρήσεις (εγώ έβαλα μαλακό). Η ποσότητα είναι 1 ½ με 2 κούπες ανάλογα.
~κρύο νερό
~μαρμελάδα πορτοκάλι, 500γραμ .περίπου


επί τω έργω:
~Στο μπλέντερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το ξύσμα των εσπεριδοειδών για να πάρουμε τα αιθέρια έλαιά τους.
~Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και τα ανακατεύουμε καλά.
~Προσθέτουμε τόσο αλέυρι όσο να πάρουμε μια θρουλιαστή (??) ζύμη
~Θρουλιαστή= μτχ. ενεστ.του ρήματος θρουλιάζω=σβολιάζω, δημιουργώ ανώμαλον ζύμην δια τάρταν (χρονική αντικατάσταση:εθρούλιαζον, θρουλιάσω, εθρούλιασα, τεθρούλακα, ετεθρουλάκειν:)
~Βάζουμε τη θρουλιαστή στο ψυγείο για μισή ώρα.
~Στρώνουμε τα ¾ της ζύμης στην ταρτιέρα, καλύπτουμε την επιφάνειά της και τα πλαϊνά
~Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με μαρμελάδα.
~Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε κορδελάκια και τσαλίμια.
~Ψήνουμε την τάρτα σε μέτριο φούρνο για 35 λεπτά περίπου.
~Η μαρμελάδα που έβαλα δεν ήταν πολύ γλυκειά, είχε λίγη ζάχαρη και πηκτίνη και ταιριάζει στη τάρτα πολύ. Η ζύμη είναι μπισκοτοειδής.
~Τελικά τρώγεται..

Ακούμε U2, One.