29 Νοεμβρίου 2007

σαπούνι με μέλι, κερί & πρόπολη (happy bee)




H συνταγή είναι αφιερωμένη στον braveheart beehappy, έναν από τους ελάχιστους κυρίους (δύο είναι όλοι κι όλοι!) επισκέπτες του blog. H αλήθεια είναι πως τον ζηλεύω αφόρητα γιατί κάνει αυτό που πάντα ήθελα να κάνω εγώ.

Εσχάτως πληροφορήθηκα πως άρχισε να μπαίνει στα χωράφια μου φτιάχνοντας διάφορα σκευάσματα –ένας θεός ξέρει τι- και πως είναι επίδοξος σαπωνοποιός. Του εύχομαι να έχει μέτρια επιτυχία. Ε, δε θα μας κλέψει τώρα τη δόξα ο braveheart...


12 Νοεμβρίου 2007

Η τζιτζιμπίρα κι εγώ


Όλα άρχισαν το καυτό καλοκαίρι. Παξοί. Ώρα 12η μεσημβρινή. Ο ήλιος καυτός και παρέα με την υγρασία η ζέστη σκοτώνει. Εφορμώ στο κοντινότερο σουπερμάρκετ, τρέχω στα παγωμένα αναψυκτικά, απλώνω το χέρι, βουτάω 2 ice-tea και κάνω το μοιραίο λάθος. Το μάτι μου πέφτει σε κουτάκι αναψυκτικού που γράφει Ginger beer, αγγλικής προελεύσεως. Το παίρνω. Δυστυχώς. Το δοκιμάζω, δε μου αρέσει, too sweet....Το δοκιμάζει κι ο έτερος Καππαδόκης. Αισθάνεται! Από τότε άδειαζε καθημερινά το ράφι κουβαλώντας αγγλικές και αυστραλιανές (!) Ginger beers. Τον πήρανε χαμπάρι στο σούπερ μάρκετ και του είπανε: Γιατί δεν αγοράζεις κερκυραϊκή τζιτζιμπύρα, είναι η καλύτερη, καν’το για την πατρίδα..
Στο γυρισμό, στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου αναπαύονταν άπειρες τζιτζιμπύρες κι εγώ τις πρόσεχα. Για την πατρίδα..
Αφού τελείωσε το στοκ, έρχεται ένα Σάββατο ο Καππαδόκης κι αφήνει θριαμβευτικά στο τραπέζι μια σακούλα. Κοιτάω, τι να δω: 1 κιλό τζίντζερ! Για να φτιάξουμε τζιτζιμπύρα, μου λέει ντροπαλά.




παρασκευή σαπουνιού στο σπίτι, συχνές ερωτήσεις (Μέρος 2ον)


Στο προηγούμενο ποστ είδαμε τι είναι η σαπωνοποίηση, ποιά είναι τα κύρια συστατικά ενός σαπουνιού και καταγράψαμε τη διαδικασία παρασκευής σαπουνιού βήμα-βήμα. Για να ξαναφρεσκάρετε το μάθημα, κλικ στην εικόνα παρακάτω:


Ας πάμε τώρα στις βασικές ερωτήσεις που θα μας βοηθήσουν να φτιάξουμε το δικό μας σαπούνι προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στα κέφια μας.